Vijfkorenfestival

Vijfkorenfestival

Zaterdag 10 oktober

Op deze dag is de Dorpskerk het decor voor vijf koren die alle een speciale band met de 400-jarige kerk hebben. Zij nemen elk een deel van het programma voor hun rekening en sluiten samen af met een lofzang op de wereld en haar Schepper.

Het concert wordt zowel ’s middags als ’s avonds  gegeven.

Vocaal ensemble Pur Sang bijt het spits af met muziek uit omstreeks 1620. Het koor, in 1989 opgericht in de Dorpskerk door dirigent Jos Schohaus, is verknocht aan deze ruimte. Geregeld wordt er opgetreden in concerten en kerkdiensten, sinds 2002 onder leiding van Theo van der Hoorn.

De Cantorij Scheppingskerk,  opgericht in 1975 door cantor-organist Theo de Kool en ds. Jan Geursen, werkt nog steeds regelmatig mee aan kerkdiensten door de gemeentezang te begeleiden. Onder leiding van cantor Piet Jasperse zingt de cantorij muziek uit omstreeks 1720.

COV Excelsior werd opgericht in 1896 en verzorgt sinds 1905 onder directie van Hans van der Toorn jaarlijks concerten en andere optredens. De Dorpskerk is wekelijks de ‘werkplaats’ van het koor, dat nu muziek uit de periode rond 1820 voor zijn rekening neemt.

Het projectkoor van de Dorpskerk bestaat nog maar een jaar en is de voortzetting van de Cantorij Dorpskerk die in 1994 werd opgericht. Vanaf het begin stond dat koor onder leiding van Cees Moejes tot zijn afscheid, begin 2020. Het projectkoor zingt, onder leiding van Matthias Konijnenberg, ‘op eigen terrein’ muziek uit de periode rond 1920.

Het Leiderdorps Kamerkoor startte in 1977 onder leiding van Wim van Meeuwen in de Dorpskerk. Ook buiten de Leidse regio heeft het een grote naam opgebouwd. Het koor zal met de nieuwe, Griekse dirigent Angeliki Ploka muziek uit de jongste tijd (2020) ten gehore brengen.

Reageren is niet mogelijk.