Jubileumboek Dorpskerk 400

Jubileumboek Dorpskerk 400

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Dit lied van Ramses Shaffy uit 1971 hoor je nu weer vaak op de radio. Het is tegelijkertijd zo van toepassing op Leiderdorp 400 jaar geleden. Voor de herbouw van de kerk, die zo te lijden had gehad van het beleg in 1574, heeft men moeten ´vechten´, bijna 50 jaar lang. Uiteindelijk kon de nieuwe kerk worden bewonderd.

Of je echt kunt leren van geschiedenis is de vraag, maar het is wel duidelijk dat er overeenkomsten zijn. Toen de kerk net was herbouwd was, zou er een goede tijd kunnen aanbreken, met een toenemend aantal lidmaten dat nu in een geschikte ruimte bijeen kon komen. Er volgde een pestepidemie, die dramatisch naar voren komt in de vele kruisjes achter de namenlijst van kerkgangers.

Wij zijn de afgelopen jaren druk bezig geweest om het 400-jarig jubileum van de Dorpskerk te vieren. Niemand had in januari 2020 ooit kunnen bedenken dat een wereldwijde epidemie zoʻn enorme invloed zou hebben op ons feestjaar. Nadat op vrijdag 13 maart de gezamelijke tentoonstelling met het Leiderdorps Museum werd geopend in de kerk, kwam alles stil te liggen.

Bijna alles.

Op dit moment is de drukker bezig het mooie jubileumboek te maken.
De tekst over de geschiedenis van de Dorpskerk is af, de afbeeldingen zijn verzameld en de vormgever is klaar. Martine Zoeteman, Frans Grims, Haro Hielkema (teksten) en Jan van ʻt Zelfde (fotoʻs) hebben al het voorwerk gedaan. Van diverse gemeenteleden mochten we unieke oude foto´s scannen. De vormgever is Henny Witjes uit Haarlem en uitgeverij ʻSinds 1883ʻ  van Huibrecht Bos realiseerde het boek.

De presentatie van ʻ400 jaar Dorpskerk Leiderdorpʻ zal digitaal te zien zijn via YouTube, waarschijnlijk in de week van Hemelvaartsdag. De exacte datum volgt nog via de nieuwsbrief en zal ook op de website komen te staan.

Intekenen is nu al mogelijk! De prijs bedraagt nu 17,50 Euro. Daarna zal het boek voor 20 Euro worden verkocht. (klik op onderstaande link naar het bestelformulier)

Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt om te zorgen dat u een exemplaar van het boek ontvangt. Hierna wordt de intekenlijst gewist.

Reageren is niet mogelijk.